Skip to main content

Хранителни разстройства

В средата на на 70-те години на 20 век учените наблюдават нов тип проблем с храненето. Засегнати от него –почти винаги жени- са склонни към периоди на трескаво, неконтролируемо ядене. След това се опитват да компенсират чрез повръщане, вземане на слабителни, диети, постене или изтощителни тренировки. Оказва се, че зад това поведение стои силна загриженост, дори обсесия за външния вид.

Булимия невроза

Булимия невроза е официално призната за болест през 1979г. Най-разпространена сред младите жени. Това е най-тежката форма сред проблемите с безконтролното хранене. За да постави диагноза булимия, лекарят търси периоди на нервно тъпкане с храна и свързаното с това компесаторно поведение(най-често повръщане), които да се повтарят поне два пъти седмично в продължение на три месеца. Много хора не отговарят на официалните критерии, но имат проблеми с безконтролно хранене и повръщане. Булимията е порочен кръг започващ с ниска самооценка и прераства в убеждението, че човек е успял ценен само, ако е строен и привлекателен.

Много хора,които се хранят безконтролно, водят сравнително нормален живот. За други обаче болестта може да има мащабни последици, като депресия и тревожност, да вреди на връзките им с интимни партньори , приятели и семейство. Съществуват хора, които редовно преяждат, но не се опитват да неутрализират последиците. Това поведение се нарича разстройство на безконтролното хранене.Хората, които страдат от него са с наднормено тегло, докато булимиците обикновено са с нормално тегло.

Анорексия невроза

Анорексия невроза – драстично, постоянно и увреждащо гладуване. Анорексиците изпитват обсебващ страх от напълняване, дори да са с тегло много под нормалното. Себевъзприятието им е силно изкривено: начинът по-който мислят за външния си вид, силно се разминава с действителността. Подобно на булимията, анорексията отново се гради на убеждението, че външността е най-важното нещо- че високото самочувствие произтича от стройната фигура и самоконтрола.

Анорексията води до значителна загуба на тегло(официалната дефиниция е 85% или по-малко от нормалното телесно тегло) При жените спира менструацията и започват сериозни здравни проблеми, като ниско кръвно налягане, анемия, болки в корема и повишен риск от различни инфекции и заболявания. Отделно от пагубните ефекти-физически и психически-които анорексията оказва върху страдащия от нея, вредата върху най-близките хора също е огромна.Малко неща могат да бъдат толкова мъчителни,колкото да гледаш любим човек се омаломощава от глад.

Анорексия невроза вече не се омаловажава като „болестта на спазващите диети“ и има голям напредък е методите на лечение.Това обаче все още е един от най-тежките-и най-опасни-психични проблеми.