Skip to main content

Нормална отпадналост или Синдром на хроничната умора

1 февруари, 2022

„За уморения пътят винаги е по-дълъг.“

                   френска поговорка

Да се чувстваме отпаднали е напълно нормално, обикновено е кратковременно усещане- успеем ли да презаредим батериите си, то изчезва. Тази статия е посветена на умората която се появява без видима причина.

Ако страдате от такава умора, тя може да ви причини проблеми, като ви затрудни във всички дейности, които обикновено вършите с лекота, хобито ,грижата за децата или общуването с хора. Разбираемо хроничната умора може да бъде много потискаща. Може да се чувствате изнервени или раздразнителни или да попаднете в капан на различни тревоги. Най-тежката форма на този проблем се нарича-синдром на хроничната умора

Чести симптоми са мускулни болки, болки в ставите, главоболие,болки в гърлото, слаба памет, липса на отпочиналост след сън, чувство на изтощение . В случай, че няма медицински проблем и тези симптоми са от поне 6 месеца, вероятно говорим за Синдром на хроничната умора.

Този синдром има огромни последици върху живота на засегнатия, в някой случай той може да е напълно неспособен да работи и си стои постоянно вкъщи. Често се стига до депресия или висока тревожност.

Порочния кръг на застоялият живот

Мнозинството от нас почиват, когато се уморят- това е естествено и здравословно. Затова не е изненадващо, че много хора се опиват да се справят с хроничната умора, като прекъсват повечето си занимания. При проведени научни изследвания с хора страдащи от хронична умора се установява обаче, че колкото по-малко дейности извършвали хората, толкова по-тежки ставали симптомите им. Причината е в това, че тялото ни е създадено да стои право и да се използва. Достатъчно е малко бездействие за да настъпят отрицателни промени- мускулната маса намалява съответно и мускулната сила, както и количеството кислород, което организмът може да преработи по време на физическа активност, което е най-добрият показател за физическа форма. Затова прекалено дългото почиване може да ви завърти в порочен кръг, всяко усилие се струва все по-изтощително и ви кара да си почивате повече. Ето защо при хората със синдром на хроничната умора е важно постепенно да се увеличи физическата активност.

Често хората се притесняват да не влошат състоянието си и в резултат може да изтълкува погрешно , нормални телесни усещания след физическа дейност- например мускулна треска или задъхване-като знак , че не трябва да се натоварва. Освен това депресията, която засяга много хора страдащи от СХУ, също причинява усещане за изтощение, болки и силен спад на енергията.

За жалост , колкото по-малко правите , толкова по-болезнено и изтощително ще ви бъде, когато все пак положите някакво физическо усилие.

И без да поискате порочния кръг на бездействието ще ви завърти.

За да прекъснете този кръг е добре да тренирате мускулите се постоянно и систематично, като степенувате активността си.

Може да започнете с дневник , в които измервате ежедневно активността си.След това да планирате седмичния си график . След като свикнете с графика си , може да увеличите активността си. Изберете разнообразни дейности- една свързана с работа, друга с домакинство, спорт , забавление.

Отървете се от негативни мисли, като „краката ме болят , трябва да си почина“ те са ехо от старото мислене вследствие на синдрома, дайте си доказателства за тях и им опонирайте „Хубаво е,че ме болят краката, значи мускулите ми заякват“.

Осигурете си качествен сън . Често съня е нарушен именно защото, ако не сте били достатъчно активни през деня и със сигурност , ако сте подремнали. Разбира се липсата на сън поддържа чувството за умора и така сте отново в капана на порочния кръг.

Пригответе за неуспехи-вероятно, ще има случаи, когато симптомите ще са тежки и няма да сте изцяло в графика си, направете приоритет задачите, от които имате особена нужда или искате да свършите, после постепенно започнете от мястото където сте срещнали спънка.

FacebookTwitterLinkedInCopy Link