Skip to main content

Програмирани да зависим от чуждото одобрение

28 февруари, 2021

Като дете нито сте знаели, нито сте се интересували какво се случва в света около вас. Единствената ви грижа е било собственото благополучие. Безпомощността ви е направила зависими от това, което другите биха дали или сторили за вас. Най-голямото ви щастие е било да бъдете нахранени, прегърнати и погалени. Основната ви грижа е била да получавате колкото може повече внимание.

Бързо сте открили, че ако се разплачете, някой възрастен веднага ще дойде и ще удовлетвори нуждите ви. Дори когато ви е доскучавало, сте можели да се разплачете и обикновено се е появявал някой, който да ви успокои. Скоро сте се научили да се усмихвате, когато ви гушнат и да плачете когато ви оставят.

Това просто упражнение по манипулация е задало тон на целия живот на някой хора. В ранното си детство те развиват умения, които правят добро впечатление на другите и ги карат да им обръщат внимание. Така още в ранна детска възраст са програмирани да зависят от чуждото одобрение и да се чувстват отхвърлени,ако другите не ги одобряват. Когато сте били деца подобно поведение е извинимо, но когато сте възрастни това е в разрез със собствените ви интереси. Ако продължавате да манипулирате хората за неща , които бихте могли да направите и сами , вие не можете да се смятате за емоционално зрели хора.

Родителите неволно мамят децата си, като им позволяват да бъдат зависими за неща, които би трябвало да правят сами.

Най-големият дар , който един родител може да даде на детето си, е да му помогне да стане самоуверено, като го научи да разчита на себе си. На децата трябва да се възлагат толкова отговорности, с колкото могат да се справят на съответната възраст. Само чрез своята независимост те ще разберат радостта, привилегията и достойнството, да стоят изправени на собствените и крака.

На децата трябва да се разрешава да допускат грешки и да се учат от тях. В противен случай като възрастни отказват да опитат каквото и да било, ако не са сигурни в резултата, защото свръхпротектиращите ги родители винаги са им постилали пътя.

Хората, които не са развили вяра в себе си, нямат алтернатива, освен да манипулират, за да получат това, което желаят. Ако не разчитате на себе си, ще трябва да зависите от умението си да накарате другите да ви служат и да удовлетворяват нуждите ви. Ако използвате другите като средство, няма начин да стигнете по-бързо и по-далеч отколкото успеете да ги убедите да ви отведат.

FacebookTwitterLinkedInCopy Link