Skip to main content

Ограничението на собствените ни убеждения

28 февруари, 2021

Какво точно представляват убеждениятa?

Това е информацията, която съзнателно или не, сме приели за вярна. За жалост тези вярвания, често ни държат в плен и ни отказват достъп до реалността. Филтър от заблуди ограничава преминаването на истината и ние виждаме само това, което искаме да видим, като отричаме всичко останало.

За да се защитим от убежденията си издигаме стена около своя свят.

Някои от нас по-малка други по-голяма. За „твърдо убедения“ рядко съществува възможността да промени съзнанието си. Той може да види само това, което стои в рамките на стените, които е издигнал около себе си, но не и да изследва безграничната истина , простираща се отвъд тях.

Ако искаме да осъществим фундаментална промяна в живота си, трябва преди всичко да разберем в какво се коренят проблемите ни. Отговорът неизменно се корени в „погрешните убеждения“

Погрешните убеждения са неща за които сме сигурни, че са верни , а всъщност те не са. Базират се на мислене, което изкривява реалността и води до самозаблуда. Повечето проблеми възникват от очакванията ни , които не се реализират. Повечето разочарования идват от погрешния ни идеал какъв трябва да бъде светът и какво мислим , че „трябва“ или сме „длъжни“ да правим, да бъдем и да имаме. Това е съпротивата ни срещу действителността.

Емерсен е казал: „Човек е това, за което мисли по цял ден“.

Всичко, което ви се случва сега във вашия мисловен, физически и емоционален свят, е резултат от това, което става в ума ви. С други думи : Ние приемаме, утвърждаваме или отхвърляме всичко в нашата ментална и физическа среда въз основа на сегашното си ниво на съзнателност, както го нарича Робърт Антъни.

Сегашното ниво на съзнателност се определя от образованието, средата, семейният живот, преживяванията в детството, успехи, провали и формираните от този опит убеждения.

За съжаление, то може да бъде погрешно или изкривено. Ето защо е важно от време на време да поставяме под въпрос убежденията си, за да проверим дали не изхождаме от погрешна гледна точка.

Ако умът ви е бил програмиран да приема измамни идеи и ценности то е нормално да развиете начин на живот, които да ги оправдава. Ще приемате някои неща за верни, дори да не са такива. След това в стремежа си да докажете , че сте прави , ще събирате факти и ще ги напасвате. Ще заприличате на куче , което гони опашката си.

Отправната точка на всяка промяна е промяната на доминантните убеждения. Както изтъква У.Джеймс, всичко започва с промяната на вътрешните аспекти на мисленето. От опит знаем, че външните промени настъпват, едва след като се променим отвътре.

Започнете да си задавате въпроса: „Основателни ли са убежденията ми? Възможно ли е да греша?“ Поставяйте всичко под въпрос и правете заключения, едва след като обмислите всички възможности.

Преди да можем да променим живота си в положителна посока, трябва да отправим предизвикателство към всичко, което не върви в живата ни.

Това ни позволява да строим мост между сегашното си положение и онова, което искаме да постигнем, както и между това, което сме сега , и това, което искаме да бъдем.

FacebookTwitterLinkedInCopy Link